Gustoasele mandarine ar trebui să facă parte din regimul nostru zilnic cel puţin pe perioada iernii.
Mandarinele conţin o cantitate mare de beta-caroten, precursorul vitaminei A, de aceea şi au culoarea portocalie (ca morcovul). Conţin de asemenea şi multe alte vitamine, ca vitamina C, complexul vitaminic B, vitamina E, vitamina K, dar şi minerale: calciu, fosfor, fier. Mandarinele mai conţin şi fibre, dar şi proteine, fiind astfel deosebit de utile în digestie.
Consumând doar un fruct pe zi va puteţi bucură de numeroasele beneficii pe care mandarina le aduce organismului:
- Lupta împotriva anemiei prin conţinutul de fier şi vitamina C;
- Este deosebit de utilă în curele de slăbire, conţinutul de fibre oferind senzaţia de saţietate şi având puţine calorii;
- Sunt indicate în hipercolesterolemie, scăzând concentraţia colesterolului din sânge;
- Intervin în constipaţie prin conţinutul mare de fibre pe care îl au. Se recomandă asocierea lor cu iaurt pentru şi miere prentu a combate constipaţia cronică.
- Prin conţinutul de vitamina A îmbunătăţesc funcţiile vederii, la fel cum se întâmplă în cazul consumului de morcovi;
- Beta-carotemnul protejează împotriva arsurilor solare, astfel dacă urmează o zi de plajă puteţi consuma cu plăcere sucul de mandarine natural.
- Mandarinele sunt indicate copiilor aflaţi în perioada de creştere, întărindu-le sistemul imunitar şi crescând pofta de mâncare;
- Mandarinele cresc rezistenţa la infecţii şi îmbunătăţesc sistemul imunitar;
- Au proprietăţi antioxidante şi detoxifiante;
- Au proprietăţi anticanceroase;
- Îmbunătăţesc funcţiile digestive;
- Sunt folosite în tratamentele cosmetice pentru tenul gras sau sensibil ori iritat. De asemenea, uleiul de mandarin este utilizat în tratamentele tonice pentru piele, dar şi în aromaterapie.
Mandarin