Modificările aduse de către Ministerul Finanţelor Codului Fiscal în ceea ce priveşte regimul de impozitare a holdingurilor (grupuri de firme cu acţionariat în bună măsură comun) sunt pozitive şi readuc România în rândul ţărilor cu prevederi avantajoase în acest domeniu, afirmă mai mulţi consultanţi fiscali chestionaţi de ziarul România liberă în privinţa noilor prevederi.
Una dintre noutăţi este faptul că, după data de 1 ianuarie, dividendele primite de o companie românească de la o altă companie situată într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri la care prima e acţionar nu vor mai fi impozitate dacă beneficiarul dividendelor deţine, de cel puţin un an, minimum 10% din acţiunile companiei care plăteşte veniturile. Prevederi asemănătoare existau şi anterior, însă, pe de o parte, s-a extins aria de aplicabilitate a acestora şi, pe de altă parte, s-a redus perioada obligatorie de deţinere pentru filialele rezidente în UE.
În prezent pentru a evita impozitele, oamenii de afaceri români preferă să îşi mute în Cipru firma ce încasează dividendele. În loc să fie acţionari în nume propriu la compania românească ce plăteşte dividende, ei preferă să fie acţionari la aceasta prin companii înregistrate în Cipru, Olanda sau Luxemburg. În acestea, în anumite condiţii, veniturile din dividende sunt scutite de impozite.
Prevederi avantajoase au fost introduse şi în privinţa câştigurilor obţinute din vânzarea sau cesionarea titlurilor de participare sau din lichidarea unei firme. Facilităţile se acordă doar în cazul în care contribuabilul deţine pe o perioadă neîntreruptă de 1 an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare.
Acordarea facilităţilor vine cumva în al 12-lea ceas, însă este mai bine mai târziu decât niciodată, spune reprezentantul unei firme de consultanţă fi