Catedrale puse pe cărţile poştale sau căsuţe discrete, conace uitate, în curs de degradare, sau obiective turistice, căi ferate, parcuri şi biserici vor fi adunate pe o platformă online. Unele sunt restaurate, altele, în pericol de dispariţie.
Cele 1.400 de monumente din judeţ vor fi introduse pe o platformă online ce inventariază aceste obiective din Transilvania, în cadrul unui proiect pe trei ani. Lansat ieri la Cluj, el adună profilurile a 2.300 de obiective şi ar trebui să le cuprindă pe toate cele 8.134 incluse în lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN).
Proiectul, derulat sub denumirea Our Heritage, reuneşte acum profilurile a 2.300 de monumente din Transilvania, precum şi lista completă a celor din judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sălaj şi Sibiu, fiind actualizat permanent. „Misiunea proiectului este de identificare şi mapare a patrimoniului cultural transilvănean, în scopul conservării durabile a monumentelor istorice", spun iniţiatorii proiectului. OurHeritage.ro este clasificat de promotorii săi drept "ghid de descoperire a Transilvaniei" şi un instrument care oferă posibilitatea filtrării obiectivelor culturale în functţe de preferinţe, accesibilitate şi priorităţi.
„Vrem să scoatem la lumină monumentele Transilvaniei. Nu doar pe cele mari, ştiute de toată lumea, ci şi pe cele mai puţin cunoscute. Unele dintre cele care apar pe lista Ministerului Culturii nici nu mai există. Scopul acestui proiect este nu doar să le arătăm, ci şi să să le urmărim, să vedem ce se întâmplă cu ele peste un an, doi, să veden dacă au fost restaurate sau, dimpotrivă, lăsate în paragină", a explicat arhitectul Tudor Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS), prin care este implementat. „Am aflat că încă un zid al Cetăţii Bologa s-a d