Şansele ca în prag de Crăciun să putem cumpăra porci crescuţi în gospodăria ţăranilor scad de la un an la altul, din evidenţele DSVSA tendinţa fiind clară.
Efectivele de porci din gospodăriile populaţiei scad de la un an la altul, la Direcţia Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor observându-se fenomenul pe baza datelor furnizate de medicii veterinari care chiar în această perioadă inspectează gospodăriile (au mai făcut-o şi în primăvară) pentru a completa baza de date.
„Se vede asta, deşi noi constatăm şi din documente. Dar vedem cu toţii când mergem la ţară, de Sărbători. Câţi porci se tăiau cu ani în urmă, câţi se mai taie acum! În Piaţa Zahana, în preajma Crăciunului lucram 300 - 400 de probe pe zi,dar în ultimii ani, doar 150 - 200”, declară directorul DSVSA, medicul veterinar Veronel Bolborea.
O primă explicaţie ar fi aceea că la ţară au rămas bătrânii, care în timp au renunţat, adesea din neputinţă, şi la munca din câmp, şi la menţinerea gospodăriilor vaste. Pe de altă parte, fermele mici nu au fost susţinute cu programe coerente, instalarea tinerilor în mediul rural beneficiază mai mult în teorie de sprijin, iar prea mult de câştigat, în ultimii ani, n-au avut nici măcar fermierii care au făcut din creşterea porcilor o afacere după toate standardele.
Deşi încet-încet lucrurile se schimbă, nu totdeauna în bine, ceva rămâne constant în judeţ. Dacă în continuare vi se pare prea scump să achiziţionaţi carnea din magazine specializate, sau doriţi, pur şi simplu, să păstraţi tradiţia de a tăia, de Crăciun, porcul în curtea părintească, târgurile au rămas aceleaşi, cu mici excepţii (târgul de animale de la Slatina, spre exemplu, nu mai funcţionează de câţiva ani).
Sunt tot neautorizate de DSVSA, dar tot nu te-ntreabă nimeni când pleci cu animalul din târg dacă ai toate documentele necesare. Autorităţ