Lilian Gaibu (31 de ani) a fost în primul val de tineri care au plecat în SUA prin programul „Work and Travel“. După 11 ani, Lee, aşa cum îi zic americanii, a decis să deschidă o fabrică la baştină, în Cimişlia
Lilian Gaibu avea doar 20 de ani când a părăsit Moldova pentru a-şi urma visul american. Acasă, încă nu apucase să aibă un serviciu pe măsură, lucrând doar puţin timp în poliţie. Din adevărata muncă grea a gustat abia când a ajuns în Chicago, unde a obţinut un job în construcţii. „A fost foarte complicat la început. Am lucrat la negru, aşa cum fac toţi în primii ani când rămân în SUA. Mai întâi - pe şantier, apoi - ca şofer, iar pe urmă am început de la zero o afacere“, povesteşte Lilian.
Din banii adunaţi în câţiva ani, a pus pe roate un business de transportare a mărfurilor cu tirul prin toată America.
Ridică o uscătorie de fructe
Chiar dacă afacerea merge strună, dorul de casă l-a determinat să deschidă o mică uzină în satul Mihailovca din raionul Cimişlia. „Am renovat o fostă fabrică de vinuri. Scot acum utilajul vechi, ca s-o transform într- o uscătorie de prune, mere şi nuci“, ne dezvăluie planurile sale tânărul din Cimişlia.
El spune că a cumpărat aproape 300 de hectare de pământ în trei sate din apropiere, unde are de gând să planteze livezi. „Am sădit deja pomi pe vreo 60 de hectare. Vreau să folosesc la uzină doar fructe autohtone, crescute lângă casă“, explică omul de afaceri.
Conceptul de vis american există, dar constă din multă muncă pentru că în SUA nimic nu e gratis.
Lilian Gaibu
om de afaceri
A investit un milion de dolari
Prima investiţie în viitoarea fabrică l-a costat un milion de dolari, dar Lilian afirmă că urmează şi alte tranşe. Patronul va veni în fiecare an în Moldova ca să vadă cum progresează lucrările, iar la uzina din Mihailovca va lăsa un om de încredere.
Şe