Tehnologiile se nasc şi mor, iar acum a venit rândul Winamp să dispară de pe scenă. Unul dintre cele mai populare playere de muzică din ultimii 20 de ani se va închide până la sfârşitul anului.
Winamp a fost pe val la finalul anilor '90, dar a scăzut treptat în popularitate încă de atunci. Mai nou, ultimii ani au adus aplicaţii de music streaming direct din cloud şi lumea a fost mai puţin interesată de astfel de aplicaţii care îţi redau muzică stocată local. În vara lui 1999, compania AOL cumpăra Winamp pentru 80 de milioane de dolari. Acum, anunţă că până pe 20 decembrie va închide programul, cei interesaţi putând descărca aplicaţia până atunci de pe site, scrie ArsTechnica.
Winamp, sau WinAMP (Windows Advanced Multimedia Products), a fost lansată pe 21 aprilie 1997. Compania Nullsoft cerea 10 dolari pentru folosirea programului, pentru deblocarea tuturor funcţiilor, şi într-un interviu acordat ArsTechnica anul trecut, Rob Lord, primul manager general al Nullsoft, a spus că aveau un profit de 100.000 de dolari pe lună. Totuşi, decăderea a venit odată cu AOL. „(...) Winamp putea fi în poziţia iTunes de astăzi, dacă nu ar fi fost câteva decizii proaste ale conducerii AOL“.
În încercarea de a se păstra relevantă, aplicaţia a venit pe Android, în 2010, şi pe Mac OS X în 2011. Asta n-a ajutat prea mult, iar acum efectele se văd. În prezent, fără cifre oficiale, dar pe baza estimărilor foştilor angajaţi, Winamp întoarce venituri de 6 milioane de dolari anual şi are zeci de milioane de utilizatori în toată lumea. Asta nu ajută însă produsul să continue într-o lume a iTunes Radio şi Goole Play Music, fără a lua în calcul aplicaţii terţe care au încercat această piaţă a streamingului.
Într-un interviu de acum 9 ani, Justin Frankel, cel mai bun dezvoltator al Winamp, le-a spus celor de la BetaNews acelaşi lucru pe care Lord l-a declarat anul trecut. „S