O dietă bogată în nuci şi alune reduce riscul mortalităţii şi al cancerului, au arătat cercetătorii americani într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine.
Studiul cercetătorilor americani de la Centrul de cercetare a nutriţiei de pe lângă Universitatea Tuft din Boston s-a bazat pe informaţiile strânse de asistentele medicale şi de alţi angajaţi din sistemul de sănătate american, începând cu anii '80.
Studiul confirmă alte cercetări care indică faptul că un consum regulat de nuci şi alune scade riscul problemelor frecvente de sănătate, cum ar fi infarctul, cancerul de colon şi diabetul de tip 2.
"Nucile au fost demonizate pentru conţinutul ridicat în grăsimi. Acum, după 20 de ani, au fost recunoscute ca alimente sănătoase", a declarat Jeffrey Blumberg, de la Centrul de cercetare a nutriţiei din Boston.
"Nucile sunt bogate în grăsimi, dar acestea sunt grăsimi sănătoase", a precizat Jeffrey Blumberg.
Noul studiu - cel mai amplu de până acum, care are în vedere şi numărul de decese - arată că beneficiile pentru sănătate se transpun în reducerea riscului de moarte prematură, conform cercetătorilor.
Potrivit informaţiilor disponibile, cancerul şi bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalităţii în Statele Unite - cu peste un milion de decese în fiecare an.
Cele două baze de date folosite pentru studiu au folosit informaţiile oferite de 76.000 de femei şi 42.000 de bărbaţi, care au răspuns la o serie de chestionare cu privire la obiceiurile lor alimentare.
Cercetătorii au vrut să afle dacă persoanele care consumă nuci şi alune erau mai sănătoase - în raport cu alte deprinderi de viaţă (fumatul, consumul de alcool, obezitatea, sportul) şi cu alte obiceiuri alimentare (cum ar fi consumul de fructe şi legume).
Charles Fuchs, de la Institutul de cercetare a cancerului Dana-Farber din Boston, re