Ordonanţa care face culoar pentru majorarea salariilor directorilor generali din companiile de stat neperfomante şi le permite reprezentanţilor în Adunările Generale ale Acţionarilor să-şi mărească indemnizaţiile de şedinţă de la 47 de lei, cât iau în prezent, până la 25% din cât primeşte şeful companiei, a fost trimisă astăzi de preşedintele Traian Băsesccu în Parlament, la reexaminare.
În cererea de reexaminare, Băsescu are trei obiecţii la proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei 26/2013 care a trecut prin Guvern în timpul vacanţei parlamentare şi a fost ulterior votată fără piedici de senatori şi de majoritatea deputaţilor.
Două dintre ele vizează salarizarea - pe de o parte echivalarea indemnizaţiilor companiilor neperformante cu cele ale şefilor din societăţile cu manageri privaţi , pe de alta "limitarea" indemnizaţiilor reprezentanţilor în AGA la 25% din salariul fix al şefilor companiei, în condiţiile în care până acum procentul era de 1% din salariul de 4700 de lei al unui secretar de stat. "De regulă, mandatele de reprezentare în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor sunt acordate de către autorităţile publice unor persoane ce au calitatea de angajaţi ai acestora, astfel că sunt deja remunerate de către respectivele autorităţi. Astfel, considerăm că remunerarea membrilor adunărilor generale ale acţionarilor nu este justificată, fiind necesară eliminarea sa din cuprinsul legii", sugerează Băsescu eliminarea totală a remuneraţiilor în AGA.
Gândul a arătat recent, cu exemple concrete, că în AGA, ca şi în CA-urile companiilor de stat, sunt numiţi fie apropiaţi ai liderilor de partid, fie marionete ale acestora, de cele mai multe ori secretare sau consilieri de miniştri indiferent de experienţă, sponsori ai partidelor şi, rareori, specialişti. Aceştia îşi vor putea fixa, în noile condiţii, indemnizaţii de şedinţă şi de 3.000-4.