Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea la Uniunea Europeană, 48 % ar vota pentru, 34 % - contra, iar 11 % sunt indecişi, arată Barometrul Opiniei Publice, prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Uniunea Europeană este asociată cu libertatea circulaţiei, în scop de muncă (33 %), posibilitatea de a călători (28,2 %) şi studii (26,9%). Pentru 26,9 % UE este asociată cu prosperitatea economică.
Moldovenii sunt optimişti în ceea ce priveşte probabilitatea de liberalizare a vizelor cu Uniunea Europeană, 46,5% s-au arătat siguri că în scurt timp vom putea călători liber. În acelaşi timp, 47,1% din moldoveni consideră că Moldova ar putea obţine mai multe avantaje după aderarea la UE, iar 38% au o părere inversă. 14,9% nu ştiu nimic despre avantaje sau dezavantaje.
46 % din respondenţi s-au pronunţat pentru ca Republica Moldova să adereze la Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan). Aceştia susţin că asocierea la Uniunea Vamală va duce la ieftinirea preţului la gazele naturale şi petrolul (38,6%), va permite moldovenilor să lucreze liber în acest spaţiu (36,5 %) şi va aduce republicii Moldova prosperitatea economică (35,9%)
52% din respondenţi cred că Moldova ar putea avea avantaje pe urma aderării la Uniunea Vamală, iar 34% au menţionat contrariul. 14% nu au răspuns.
Fiind puşi în faţa alegerii între aderarea la Uniunea Europeană sau la cea Vamală, 45 % dintre respondenţi au declarat că vor în UE, iar 43 al ales a doua opţiune.
Barometrul de Opinie Publică a fost realizat în perioada 6-15 noiembrie 2013, pe un eşantion de 1.144 de persoane, din 85 de localităţi. Marja de eroare constituie plus-minus 3%.