Pentru Robert Ursache, ajungerea în Germania, la o clinică din Regensburg, trebuia să însemne şansa la o nouă viaţă, prin operaţia de extirpare a tumorii trunchiului celiac la care era programat. Din păcate, lucrurile n-au decurs conform aşteptărilor. Acum, Robert are nevoie pentru chimioterapie de două medicamente foarte rare şi scumpe, Crizotinib şi Cabozantinib.
Luna octombrie era o lună plină de speranţă pentru Robert Ursache, adolescentul de 18 ani, din Constanţa, diagnosticat cu tumoră malignă a zonei ficatului, cea cunoscută îndeobşte ca trunchi celiac.
“Înarmat” cu formularul E112, ce acoperea costul operaţiei, Robert a ajuns, împreună cu tatăl lui, la o clinică de renume din Regensburg cu optimismul intact. Ştia că medicii germani spuseseră că intervenţia e posibilă şi că vor face totul pentru a extirpa, curăţa cât mai mult din tumorile multiple ce afectau zona bolnavă.
După câteva analize la computerul tomograf, Robert era, în 17 octombrie, pe masa de operaţie. Spre surprinderea absolută a băiatului şi a tatălui său, chirurgii germani l-au deschis pe Robert doar ca să-l închidă la loc, fără a executa vreo operaţiune de extirpare a tumorii.
Mai mult, vreme de o săptămână, nimeni nu le-a mai oferit vreo explicaţie pentru ce s-a întâmplat. Sau, mai bine spus, ce nu s-a întâmplat. Iar “încununarea” experienţei germane a fost trimiterea acasă, fără eliberarea unui act de externare. Un flacon costă 24.000 de lei
Confuzi şi decepţionaţi, Robert şi tatăl lui încă aşteaptă explicaţii din partea clinicii şi încearcă, având ajutorul autorităţilor medicale române, să descifreze misterul acestui comportament. Între timp, conform analizei moleculare a tipului său de tumoră, e nevoie de reînceperea chimioterapiei, dar cu două substanţe extrem de rare şi de scumpe.
De fapt, una dintre ele, C a b o - zantinib, nici nu se găseşte în România, în