Cum mă poate convinge un fumător înrăit să mă las de fumat sau să nu pun ţigara în gură? Cum este posibil ca o persoană care fumează un pachet de ţigări pe zi să ne ţină prelegeri cu privire la „efectele nocive ale fumatului”? Nu ştiu câţi dintre români au cunoştinţă despre asta, dar la nivel naţional există o Agenţie Antidrog, care are în fiecare judeţ un Centru de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, pe scurt CPECA.
Centrul de la Olt este condus de o doamnă care, conform unui comunicat de presă, joi a condus dezbateri cu elevi din Slatina şi Balş pentru a-i convinge pe aceştia că e rău să fumezi. Totul a fost organizat cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun. Toate bune, numai că respectiva coordonatoare CPECA este un fumător înrăit, fapt foarte bine cunoscut în spaţiul public.
Cât de mult pot să cadă în derizoriu astfel de activităţi, făcute doar pentru a fi bifate, pentru a fi atinşi anumiţi itemi! În peste patru ani de când sunt în presa locală am auzit şi am scris despre zeci de astfel de activităţi „preventive” care au rămas la acest stadiu. Să-mi spună mie şefa CPECA Olt vreo urmare palpabilă, ceva concret care s-a petrecut în urma acestor pseudocampanii antidrog. Totul se face pe sistem heirup!, ca pe vremea lui nea’ Nicu, iar ca masă de manevră sunt folosiţi elevii. Aceştia se bucură că mai scapă de ore ca să împartă pliante, să facă vreun marş pe vreun bulevard sau să participe la vreun simpozion plictisitor. După, toată lumea se relaxează la o ţigară! Culmea este că astfel de activităţi mănâncă o grămadă de bani care ar putea, mai bine, să se ducă direct către victime ale consumului de droguri şi ale fumatului.
Există pedepse pentru consumatorii de droguri, dar soluţii pentru a-i scăpa de acest flagel nu prea aduc autorităţile din domeniu, în afară de aceste Centre care se mulţumesc să facă o activitate doar pentru a