> De anul viitor, orice cetăţean al UE poate cumpăra pământ românesc > „Liberalizarea cumpărării terenurilor agricole este una dintre marile lovituri care se va da agriculturii româneşti”, crede Vasile Schipor, şeful Direcţiei pentru Agricultură Suceava
„Nu cred că Suceava este un judeţ atractiv pentru străinii care vor vrea să cumpere teren agricol. Nu la noi este bătaia. Sunt zone productive în ţară cu teren mult mai fertil, cu suprafeţe mari, comasate, ce vor face cu siguranţă obiectul discuţiei. În plus, Suceava are o populaţie rurală mai bogată decât în alte zone din ţară, iar tentaţia banului nu va fi atât de mare. Chiar şi până acum, în condiţiile actualei legislaţii ce impunea anumite condiţii, în zona noastră puţini străini au găsit să cumpere pământ, iar dacă au mai vrut au căutat în alte judeţe, precum Botoşani, Iaşi, Vaslui. Ai noştri nu mai vând” îi linişteşte Vasile Schipor, şeful Direcţiei pentru Agricultură Suceava, pe sucevenii îngrijoraţi de posibilitatea ca, începând de anul viitor, orice cetăţean al UE să poată cumpăra pământ în România.
În judeţul Suceava există 180.000 ha de teren agricol, din care până la 100.000 ha, teren arabil. Teoretic, totul este de vânzare, singura mare problemă fiind că în Bucovina nu există suprafeţe mari, comasate, singura variantă de a face agricultură performantă.
Cele mai mari ferme, de câteva sute de hectare, se regăsesc în zona Siret, Negostina, specializate fiind pe culturi de cereale, cartofi, mai nou rapiţă, dar şi pe culturi furajere. Iar pe ele muncesc deja, de mai mulţi ani, investitori localnici. Greu de crezut că după ani de investiţii cu profit, aceştia vor vinde străinilor. Dar când e vorba despre bani mulţi, la care se pot adăuga şi un an, doi de secetă, se poate întâmpla orice. Vorba românului: „Nu se ştie, ca pământul”.
Cu puţin interes şi o viziune mai amplă asupra probl