“Din perspectiva măsurilor fiscale anunţate, anul 2014 se prefigurează a fi greu atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. Este dificil de spus care dintre măsurile aprobate în această toamnă vor avea un impact mai mare, dar putem estima că în ansamblul lor acestea vor avea un efect negativ asupra mediului de afaceri din România", a arătat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate, unul dintre liderii pieţei de profil.
Guvernul a anunţat o serie de măsuri care vor intra în vigoare în 2014: noi accize şi impozite, creşterea salariului minim, creşterea unor redevenţe pentru resursele naturale etc. Între aceste măsuri se află introducerea unei noi accize de 7 eurocenţi pe litrul de carburant; în plus, de la 1 ianuarie anul viitor, accizele vor fi indexate în funcţie de rata inflaţiei, şi nu de cursul de schimb. Conform estimărilor, aceste schimbări se vor reflecta într-o scumpire cu cel puţin 40 de bani a litrului de benzină, ceea ce înseamnă o creştere de preţ de minim 7,2% pentru carburanți după 1 ianuarie 2014.
"Populaţia va fi cea mai afectată de aceste accize, întrucât o bună parte din această nouă împovărare fiscală va trece către consumatorul final. Populația va simți o reducere a puterii de cumpărare de minim 3%. Să nu uităm că orice majorare are inclusiv un efect pshilogic, iar în unele momente chiar speculativ (cum ar putea fi în perioada Sărbătorilor de Iarnă). Impactul direct trebuie însă calculat luând în calcul și alte aspecte economice, respectiv nivelul dobânzii de politică monetară, cursul valutar, inflația etc, pe care le vom vedea la momentul respectiv", a precizat Mirela Șerban.
Firmele vor fi la rândul lor afectate de scumpirea carburanţilor şi, în plus, pentru unele dintre acestea vor intra în vigoare şi noi impozite (de exemplu impozitul de proprietate pentru construcţiile speciale). "Mai mult, toate comp