O sub-comisie a comisiei parlamentare de finante banci ancheteaza conditiile in care CEC Bank a acordat Ioanei Basescu, fiica presedintelui, un imprumut de circa un milion de euro, a declarat luni presedintele acestei comisii, senatorul PSD Cosmin Nicula.
Premierul Victor Ponta nu este multumit de aceasta sub-comisie si anunta ca va fi constituita o comisie parlamentara speciala comuna Camera - Senat care sa clarifice implicarea in tranzactia familiei Basescu a institutiilor statului. Anuntul lui Victor Ponta, facut fara consultarea lui Crin Antonescu, dar, se pare, dupa discutii cu alti lideri liberali, a generat o criza in USL. PNL urmeaza sa anunte daca este de acord cu aceasta comisiei comuna.
Deocamdata functioneaza sub-comisia de la Senat. Aceasta va verifica intreaga activitate manageriala a CEC, condusa de dl Radu Ghetea, din 2011 si pana in prezent. La prima sedinta, sub-comisia a stabilit sa ii invite pentru audieri pe ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si pe presedintele CEC, Radu Ghetea.
Indiferent de numarul comisiilor infiintate, ramane intrebarea ce utilitate pot avea ele.
Profesorul de drept constitutional, Gheorghe Iancu, a explicat pentru Ziare.com ca "ambele camere ale parlamentului pot, impreuna sau separat, sa faca anchete pe ce vor ele, prin comisii speciale sau comisii permanente. Problema este insa decizia CCR care spune ca aceste anchete nu pot crea obligatii pentru persoane din afara Parlamentului sau a Executivului, deci nu pot crea efecte asupra altor institutii sau entitati private sau publice. Iar CEC nu face parte din Executiv.
Si tot CCR a spus ca o asemenea comisie nu poate sa citeze martori, inculpati, invinuiti indiferent cum i-ar numi. Sigur ei pot sa controleze daca vor, pentru cultura lor, dar controlul nu poate avea efecte decat asupra Executivului, pentru ca numai el este