Procurorii nu pot fi obligaţi să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare, aceştia putând fi supuşi doar controlului judecătoresc şi cel al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Procurorii pot participa, "în mod excepţional", la aceste comisii, doar pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la aspecte tehnice
"Printr-o hotărâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 24 mai 2007 s-a stabilit că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească. Totodată, s-a hotărât că, în mod excepţional, pot participa în calitate de invitaţi la aceste comisii, atunci când este necesară clarificarea unor aspecte de natură tehnică sau a unor informaţii de interes public", arată un comunicat al Parchetului General citat de Mediafax.
Reprezentanţii PICCJ precizează că procurorii pot fi supuşi doar controlului judecătoresc privind legalitatea actelor şi măsurilor dispuse în cauzele pe care le instrumentează, precum şi controlului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) exercitat în materie disciplinară.
Mai multe publicaţii au relatat faptul că procurorul DNA Lucian Papici ar fi cerut informaţii cu privire la un teren agricol din judeţul Călăraşi, care ulterior a fost achiziţionat de fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu.
De asemenea, în punctul de vedere oficial al Ministerului Public se menţionează şi faptul că faptul că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, nu a fost contactat "niciodată" de oameni politici care să-i fi cerut menţinerea în funcţie a anumitor procurori.
Referitor la discuţia pe care Tiberiu Niţu a purtat-o cu preşedintele Traian Băsescu, în ceea ce îl priveşte pe procurorul DNA Lucian Papici,