Şefii Spitalului Judeţean de Urgenţă au cerut şefilor de secţii să nu permită binecunoscuta practică de stimulare cu bani a cadrelor medicale.
Problema şpăgilor date de pacienţi medicilor, asistentelor sau infirmierelor a trecut în acest an în plan secund la Spitalul Judeţean a trecut în plan secund deşi nimeni nu poate garanta că practica este total eliminată.
La finele anului 2012, noua conducere a unităţii a decis ca în fiecare secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă doctorii să fie atenţionaţi să nu condiţioneze în nici un fel actul medical, nici să nu primească bunuri ori bani, chiar dacă sunt oferite drept mulţumire de către pacienţi. Doctorii au trebuit să semneze că au luat la cunostinţă şi să facă instructaje similare subalternilor.
Măsura nu a fost receptată pozitiv de toţi medicii, unii considerându-se lezaţi că sunt priviţi cu suspiciune.
„Faptul că se tot repetă aceste instruiri şi ne pun să semnăm şi ni se atrage atenţia în mod repetat că primirea unor bunuri sau bani este faptă penală, mi se pare jignitoare. Evident că există şi uscături printre noi, dar nu trebuie aruncată anatema asupra întregii tagme din cauza câtorva cazuri izolate“, a spus un medic din cadrul SJU Neamţ.
Spitalul Judeţean neatractiv pentru medici
Conform unei situaţii transmise Ministerului Sănătăţii, pentru a acoperi toate nevoile, unitatea ar trebui să angajeze în următorii ani 34 de medici specialişti, din toate domeniile. Este nevoie de oftalmologi, alergologi, chirurgi şi neurochirugi, dar şi de medic de medicină sportivă ori de specialişti în medicină de urgenţă.
Mulţi dintre doctorii care lucrează la Spitalul Judeţean Neamţ sunt trecuţi de prima tinereţe, sau chiar se află în prag de pensie. O situaţie dificilă este la Cardiologie unde lucrează 6 medici, deşi organigrama prevede 13. În această situaţie Spitalul Judeţean Neamţ