Guvernul a aprobat modificarea contractului de privatizarea a Electrica Muntenia SUD în vederea unui litigiu la Curtea Internaţională de Arbitraj. În 3 decembrie, Curtea Supremă va pronunţa sentinţa în dosarul generic denumit „privatizările strategice”. În acest dosar, cetăţeanul bulgar Stamen Stancev este acuzat că, împreună cu foştii miniştri Nagy Zsolt şi Codruţ Sereş, au viciat în defavoarea statului o serie de privatizări, una dintre ele fiind cea a Electrica Muntenia SUD. Procurorii spun că spionul Stancev a acţionat în favoarea companiei italiene ENEL, care şi-a adjudecat mai apoi filiale de distribuţie a Electrica şi, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, nu şi-ar fi respectat angajamentele contractuale. Statul urmează să deschiză o acţiunea de arbitraj la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris pentru cazul Electrica Muntenia SUD şi a solicitat ENEL penalităţi de aproape 900 milioane euro.
Curtea Supremă va decide, în 3 decembrie, dacă foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, împreună cu cetăţeanul bulgar Stamen Stancev, trimis în judecată pentru spionaj, şi alte trei persoane au conspirat pentru a vicia procedurile de privatizare în cazul mai multor privatizări strategice.
În acest dosar, DIICOT spune că Stamen Stancev trafica informaţii confidenţiale din procedurile de privatizare către anumite companii, acestea beneficiind de un avantaj neconcurenţial.
Privatizarea Electrica Muntenia SUD-faza I: O „licitaţie strâmbă” dovedită de DIICOT
În 30 martie 2009, foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor, Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane, în dosarul privatizărilor strategice, fiind acuzaţi că au aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional. Cei doi miniştri sunt acuzaţi că au furnizat către terţi informaţii confidenţial