Doi meșteri populari buzoieni au fost declarați „tezaure umane vii”. Este vorba despre Micu Mircea (creator de instrumente populare) și Amelia Papazisu (țesătoare). Propunerea includerii în Programul „TEZAURE UMANE VII – păstrători și transmițători ai culturii tradiționale” a venit din partea directorului Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău, Adrian Petre.
Buzău se va putea mândri în curând cu trei meșteri populari care vor fi incluși pe lista UNESCO destinată celor mai importanți păstrători ai artei tradiționale, și asta pentru că renumita țesătoare în păr de capră, Adela Petre, a făcut parte dintre primii români care au primit prestigiosul titlu.
„Doamna Adela Petre a obținut acest titlu în anul 2012, am depus documentația pentru alți doi meșteri populari și am primit deja răspuns afirmativ. Dacă Amelia Papazisu este cunoscută pentru țesăturile tradiționale, Micu Mircea este singurul meșter din tot județul care realizează cimpoaie și buciume. Pe data de 27 noiembrie, cei doi vor primi titlurile în prezența ministrului Culturii și a reprezentantului UNESCO în România, în cadrul unei festivități organizată la Alba Iulia”, a declarat Adrian Petre.
Premiu la Consiliul Județean după întâlnirea cu ministrul Culturii
După evenimentul de la Alba Iulia, buzoienii distinși cu titlurile de „tezaure umane vii” vor fi premiați și de reprezentanții Consiliului Județean, de Ziua Națională a României, pe data de 1 Decembrie.
Programul „TEZAURE UMANE VII – păstrători și transmițători ai culturii tradiționale” reprezintă una dintre inițiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte acele măsuri prin care păstrătorii și transmițătorii anumitor elemente de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de o recu