Greva medicilor prinde tot mai mult contur, iar bolnavii - dacă nu sunt în stare gravă - rămân în grija nimănui. Negocierile medicilor cu ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au eşuat. În plus, sindicaliştii au ieşit de la discuţii mai hotărâţi ca niciodată să înceapă protestele. Luni, agajaţii din sănătate vor întrerupe munca pentru 2 ore, iar în 28 noiembrie vor intra în grevă generală.
După ce medicii şi personalul sanitar au anunţat că paralizează activitatea în spitale, ministrul Sănătăţii i-a chemat la negocieri, care nu au dus, însă, la nici un rezultat.
"Eu cred că greva generală este mai degrabă o sperietoare decât un lucru care se poate realiza şi din punctul nostru de vedere în acest moment este ilegală (...)" a spus Eugen Nicolăescu.
Declaraţia i-a supărat şi mai tare pe angajaţii din spitale, care spun că luni dimineaţa vor ieşi în curtea unităţilor medicale şi, timp de 2 ore, vor refuza să acorde asitenţă bolnavilor.
"I-aş pune şi eu o întrebare, să dea atâţia bani pentru sănătate, când în spitale nu sunt medicamente şi materiale sanitare, personalul este la minim, când salariile sunt mizerabile, asta oare este legal?", a precizat Maria Bizo, liderul Sanitas Cluj.
Angajaţii din sănătate cer mai mulţi bani pentru spitalel, mai ales că de multe ori pacienţii vin de acasă cu plasa de medicamente, perfuzii sau pansamente.
Din cauza subfinanţării sistemului de sănătate, tot mai mulţi medici pleacă anual la muncă peste hotare. În ultimii 6 ani au emigrat peste 20 de mii de medici şi peste 10 mii de asistente. Medicii români sunt primiţi cu braţele deschise în Franţa, Marea Britanie, Spania sau în ţările scandinave.
EXODUL MEDICILOR
SURSA: CMR
2007 - 2013
Au plecat în străinătate:
* 20 de mii de medici
* 13 mii de asistente
ŢĂRI PREFERATE
Italia
Franţa
Spania
Marea Bri