Tutunul cauzeaza anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumatori si fosti fumatori, si numai in Romania 15% dintre decese sunt cauzate de fumat (24% la barbati si 6% la femei), informeaza Agentia Nationala Antidrog.
Potrivit unui comunicat de presa al Agentiei Nationale Antidrog remis azi, 21 noiembrie Agerpres, mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.
Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt: debutul timpuriu al consumului de tutun , normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini si comportamente familiale permisive fata de consumul de tutun, absenta unor legaturi familiale de tip emotional-suportiv, anturajul, fumatul pasiv care este o cauza a bolilor cardiace si a cancerului pulmonar la adultii expusi.
Totodata, specialistii considera ca expunerea femeilor insarcinate la fumul de tigara determina o greutate scazuta a copilului la nastere. Ziua Nationala fara Tutun (21 noiembrie) este marcata, in fiecare an, in a treia joi din noiembrie, printr-o initiativa de a atrage atentia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sanatatii oamenilor.
"Agentia Nationala Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, foloseste acest prilej pentru a derula, la nivel national, activitati de informare asupra riscurilor consumului de tutun si de formare de abilitati de viata sanatoasa, precum si pentru a sensibiliza populatia cu privire la necesitatea respectarii cadrului legislativ care interzice fumatul in spatiile publice", se arata in comunicat. Tutunul cauzeaza anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumatori si fosti