Blocajul financiar de la Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava, instituţia la care angajaţii nu şi-au mai luat salariile din luna martie a acestui an şi care a rămas fără toate utilităţile, ar putea fi rezolvat parţial prin alocarea unui buget care să asigure reluarea activității şi plata salariilor pe ultimele două luni ale anului. Aceasta a fost varianta care a rezultat la şedinţa din cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Suceava, care s-a desfăşurat ieri, în urma căreia prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a înaintat o intervenţie la Ministerul Agriculturii, care asigură finanţarea oficiului.
„A fost o salarizare prea mare în raport cu activitatea restrânsă şi în timp au devenit nerentabili”
Prefectul Florin Sinescu a explicat: „Varianta pe care am propus-o are ca prioritate imediată reluarea activităţii. A rezultat că ar fi necesară o sumă de 131.110 lei, care să permită plata unor tranşe din chiria restantă şi utilităţi, pentru ca Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava să poată să-şi reia activitatea în mod normal, dar şi plata salariilor celor nouă angajaţi, pe lunile noiembrie şi decembrie”.
Cât despre datoriile mari din ultimele luni, în total 445.000 de lei, din care 266.000 de lei sunt doar venituri salariale brute, pe opt luni de zile, problema este mult mai complicată, a explicat Florin Sinescu.
„Există un raport al Curţii de Conturi cu privire la bugetul prea mare de cheltuieli din acest an, iar problema va fi soluţionată probabil în instanţă. Din punctul meu de vedere, instituţia nu a avut un management eficient. A fost o salarizare prea mare în raport cu activitatea restrânsă şi în timp au devenit nerentabili”, a declarat Florin Sinescu.
El a subliniat că instituţia s-a mulţumit cu contractele de studii pedologice cu Ministerul Agriculturii, care le a