Intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a înapoia proiectul de buget Parlamentului este o acţiune politică, este de părere analistul economic Ionel Blănculescu.
Şeful statului a declarat, miercuri, în cadrul unei emisiuni televizate, că va trimite înapoi bugetul de stat pe 2014, dacă se păstrează creşterea accizei cu 7 eurocenţi pe litrul de carburant şi dacă se menţine creşterea cu o mie de miliarde lei la Ministerul Dezvoltării.
În replică, premierul Victor Ponta a precizat că va menţine prevederile proiectului de buget pe anul viitor, inclusiv introducerea unei accize suplimentare la carburant, deoarece acestea au fost negociate cu reprezentanţii delegaţiei FMI, iar preşedintele Băsescu a semnat acordul încheiat cu instituţiile financiare internaţionale, deşi putea să nu semneze.
În aceste condiţii, cel mai probabil că bugetul nu va mai putea fi semnat pe parcursuI acestei luni.
Ionel Blănculescu opinează: "Toată procedura care urmează va conduce la întârzierea aprobării bugetului, însă depinde cât de repede se mobilizează Parlamentul să întoarcă proiectul preşedinţiei. Poate face acest lucru şi într-o zi. Oricum, dacă acţiunea se va prelungi, se poate funcţiona în ianuarie, în baza bugetului din luna decembrie (practic, ianuarie va fi ca o prelungire a lui decembrie). În orice caz, este o acţiune politică, întrucât Guvernul are voie să perceapă taxe şi impozite".
Traian Băsescu a subliniat, în urmă cu două zile, că majorarea bugetului pentru dezvoltare merge la regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, la modernizarea satului românesc, unde cresc alocările de la 199 de milioane de lei la 800 de milioane de lei şi la infrastructura de la nivel judeţean, unde alocările cresc de la 77 de milioane, la 100 de milioane.
"Asta înseamnă o alocare suplimentară de 1,2 miliarde lei pentru administraţiile locale, în condiţiile în car