Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi ca este neconstitutionala Legea privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group NV, semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013, dupa ce a admis sesizarea presedintelui Traian Basescu, anunta Agerpres, citata de HotNews.ro.
In iulie, seful statului a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii respective, insa a fost respinsa de Senat pe 16 octombrie.
In motivarea sesizarii, Basescu precizeaza ca intelegerea dintre cele doua parti prevede obligatii in sarcina statului roman, precum renuntarea la anumite litigii si la unele masuri provizorii, in timp ce pentru persoana juridica privata se impune participarea la o privatizare ulterioara si realizarea unor investitii, toate aceste obligatii fiind insa stabilite fara vreo sanctiune juridica.
"Astfel, in situatia in care partenerul privat nu isi indeplineste obligatiile asumate, normele legii sunt imprecise si nu prevad sanctiuni exprese. Asa cum rezulta din jurisprudenta Curtii Constitutionale, o norma juridica lipsita de previzibilitate antreneaza, in consecinta, incalcarea dispozitiilor Art. 1 alin. (5) din Legea Fundamentala, potrivit carora: "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie'', atrage atentia Basescu.
El sustine ca prin legea respectiva se stabileste dinainte conduita procesuala a partilor aflate in litigiu, "ceea ce este impotriva dispozitiilor art. 124 alin. (2) din Constitutie referitoare la principiul potrivit caruia justitia este unica, impartiala si egala pentru toti intrucat aceste reguli speciale aplicabile litigiului respectiv sunt contrare regulilor procesuale unitare aplicabile in mod identic tuturor celor care se afla intr-o situatie similara".
Seful statului aminteste ca legea