Soluţia pentru prevenirea sau măcar reducerea abandonului şcolar ar putea veni din partea unui proiect de lege care propune, în esenţă, acordarea unui sprijin financiar familiilor cu venituri reduse, ai căror copii sunt predispuşi să renunţe la şcoală.
Proiectul, aflat în dezbatere, are în prim-plan elevii – cazuri sociale, adică acei copii care nu au împlinit încă 18 ani şi care provin din familii ale căror venituri per membru nu depăşesc 600 de lei pe lună. Iniţiativa legislativă prevede acordarea unor bonuri de masă familiilor respective, suma urmând să fie diferenţiată în funcţie de numărul de copii. Pentru a beneficia de ajutor, destinat acoperirii unei părţi din cheltuielile aferente alimentaţiei necesare elevilor pe parcursul unui an şcolar, familiile trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, mai multe condiţii, printre care aceea de a avea cel puţin doi copii la şcoală, copiii să nu înregistreze mai mult de cinci absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şi nici medii generale mai mici de 8.50.
Familiile cu doi copii ar urma să primească bonuri de masă în valoare de 100 de lei pe lună, cele cu trei copii – 150 de lei, iar cele cu mai mult de trei copii, câte 175 de lei pe lună.
Proiectul mai prevede că, în situaţia în care beneficiarii acestui ajutor îşi cumpără altceva decât mâncare cu bonurile de masă aceştia pierd sprijinul financiar, iar societăţile sau magazinele care permit achiziţionarea altor produse decât cele alimentare riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.
Dacă va fi adoptată, legea va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2014 – 2015.
Potrivit datelor primite de la Inspectoratul Şcolar, în anul şcolar 2012 – 2013, în Sălaj au abandonat cursurile 281 de copii. Reprezentanţii ISJ indică drept cauze pentru acest fenomen apartenenţa la etnia rromă, situaţia materială precară în familie, plecare