România așteaptă cu nerăbdarea miliardele de euro de care dispune China pentru investiții sau proiecte în colaborare, o nouă încercare de a le atrage, măcar în parte, urmând a fi făcută la începutul săptămânii viitoare. Premierul Chinei vine la București, la Forumul Economic China-Europa Centrală și de Est.
Premierul Chinei vine la București însoțit de sute de oficiali și oameni de afaceri și va fi așteptat de 17 premieri din Europa de Est și cea Centrală, fiecare cu zeci de proiecte în care Beijing-ul ar putea să investească. Așa că misiunea guvernului român nu e una ușoară.
Deocamdată, până aterizează primul ministru chinez la București, premierul Victor Ponta, alături de miniștrii, a pus pe hârtie marile proiecte în care finanțarea chineză ar însemna și realizarea lor. Astfel că în ultima ședință de guvern au fost aprobate nouă memorandumuri, urmând ca partea chineză să le cântărească și să decidă dacă merită sau nu finanțare.
E adevărat că lucrurile încă sunt în mișcare și încă se negociază, dar în mare sunt cunoscute proiectele pentru care Bucureștiul ar vrea finanțare. Priorități românești – energia și infrastructura
E vorba mai ales de proiecte din energie și infrastructură, oferte făcute nu o dată Beijing-ului. România ar vrea finanțare pentru construcția reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă, dar și pentru construcția complexului energetic de la Tarnița.
În plus, guvernul propune Beijing-ului să investească în construirea unui grup energetic nou de cel puțin 500 MW la termocentrala Rovinari, alături de reabilitarea unor instalații din același domeniu la termocentrala din Deva.
La fel de mulți bani ar fi bineveniți și în proiecte de infrastructură, rutieră sau feroviară. Sunt mii de kilometri de autostradă de construit, iar statul ar fi dispus să concesioneze pe mulți ani firmelor din China exploata