În condiţiile în care resursele bugetare ale instituţiilor de cultură sunt limitate de la an la an, iar preţul cărţilor a crescut semnificativ, donaţiile au devenit principala sursă de îmbogăţire a fondului de carte al bibliotecilor din judeţ.
De-a lungul timpului, colecţiile bibliotecilor s-au dezvoltat prin achiziţie din surse bugetare proprii şi prin donaţii, acestea din urmă având o pondere destul de însemnată în completarea fondurilor de carte. De curând, patrimoniul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu” s-a îmbogăţit cu peste 2.000 de cărţi de specialitate din diverse domenii precum matematică, medicină, istorie şi altele, donate de 12 persoane.
„Constrângerile bugetare sunt aşa cum sunt şi nu avem posibilitatea să acoperim toată plaja de carte şi atunci acceptăm orice tip de donaţie. Unele cărţi sunt într-o stare fizică foarte bună, altele sunt într-o stare precară. Întotdeauna când a fost vorba de o donaţie noi am selectat tot ceea ce a fost bun şi după aceea, în momentul în care avem solicitări şi nu mai avem nevoie de exemplarele respective, le dirijăm către bibliotecile comunale. Şi chiar acum aşteptăm să vină de la Oboga să ia din aceste donaţii”, a explicat Florian Cârstea, şeful Serviciului Relaţii cu Publicul din cadrul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu”.
Fondul de carte al bibliotecilor din judeţ depăşeşte în prezent 1.300.000 de volume, dintre care jumătate sunt în mediul urban şi jumătate în rural. Procentul de achiziţie este de 51 la sută din venituri proprii şi 49 la sută din donaţii.
Miile de cărţi care au ajuns în 2013 în patrimoniul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu” Olt au fost fie achiziţionate din surse bugetare proprii, fie au fost donate, ajungându-se astfel la un fond total de 258.900 unităţi de bibliotecă.
Prin secţiile bibliotecii au trecut în cursul lui 2013 aproximativ câteva zec