Mâine, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa împlineşte 135 de ani de la înfiinţare. Conform datelor puse la dispoziţie de IPJ, „Poliţia dobrogeană a luat fiinţă la sfârşitul anului 1878, mai exact la 23 noiembrie, când în această provincie revenită la graniţele fireşti ale ţării în urma războiului pentru independenţă purtat împotriva Turciei a fost instaurată administraţia românească”.
„Forma de organizare a acesteia a fost identică cu cea din restul ţării. În capitalele celor două judeţe - Tulcea şi Constanţa - se înfiinţează câte o poliţie de clasa a II-a, iar în celelalte oraşe - Babadag, Hârşova, Măcin, Isaccea, Sulina, Medgidia, Mangalia şi Cuzgun (Ion Corvin) - poliţii de clasa a III-a, toate încadrate cu personal redus ca număr. Înfiinţarea lor era mai mult decât necesară pentru că, aşa cum raporta guvernului primul prefect al judeţului Constanţa, trebuie pus frâu răului, asigurată liniştea publică şi apărată populaţia şi onoarea persoanei indiferent de origine şi credinţă. Trebuia luptat, şi acest lucru l-au făcut primele efective de poliţie din Dobrogea, împotriva mentalităţii de nesocotire a legii, moştenire lăsată de stăpânirea străină, unde la loc de preţ nu erau ordinea şi disciplina, ci jaful, bunul plac şi dreptul celui mai tare”, potrivit IPJ Constanţa.
Poliţai şef, Ion Mironescu
„Între anii 1878-1881, schema de funcţionare a Poliţiei Constanţa era formată dintr-un poliţai şef, în persoana lui Ion Mironescu, dintr-un comisar şi ajutorul său, precum şi din 14 sergenţi, toţi fiind plătiţi din bugetul primăriei. Principala atribuţie a acestora era de a păstra liniştea şi ordinea publică, lucru care se realiza, îndeosebi prin executarea rondurilor de noapte. Datorită faptului că era subvenţionată de primărie, poliţia aducea la îndeplinire şi ordonanţele comunale, controlând pieţele şi oboarele, târguril