Guvernul britanic nu va prelungi restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari după 1 ianuarie 2014, a anunţat ministrul adjunct de Interne, Mark Harper. Politicianul britanic a estimat însă că acest lucru nu va determina un aflux masiv de români şi bulgari în Regatul Unit, estimând că aceştia se vor îndrepta cu precădere către Germania, Italia sau Spania.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Intervenţia lui Mark Harper, care răspunde de imigraţie, este prima de acest fel în care oficialităţile estimează efectul sfârşitului restricţiilor asupra migraţiei românilor şi bulgarilor.
Deși nu s-a hazardat să dea estimări concrete, ministrul britanic a spus că în niciun caz nu se va repeta situația de după 1 mai 2004, când Marea Britanie a deschis piața muncii din primul moment pentru cetățenii a opt foste state comuniste, care au aderat atunci la Uniunea Europeană.
Mark Harper a reamintit că fostul ministru de Interne al Guvernului laburist al vremii, Jack Straw, a recunoscut că acea măsură a reprezentat o "eroare spectaculoasă".
Prognozele oficiale de atunci indicau o migrație netă de 15 mii pe an din cele opt țări, iar migrația netă reală a fost de 200 de mii pe an, cu precădere polonezi.
Acest fenomen migratoriu fără precedent pentru Marea Britanie a contribuit, potrivit părerii unor analiști, la pierderea alegerilor de către Partidul Laburist în 2010.
Ministrul adjunct de Interne, care este și deputat al Partidului Conservator condus de premierul David Cameron, insistă că majoritatea românilor și bulgarilor se va îndrepta spre alte țări, precum Germania, Italia sau Spania.
În Italia și Spania sunt deja câte un milion de români, dar recesiunea din aceste țări i-a încurajat pe unii dintre aceștia să se îndrepte către Marea Britanie, unde ritmul de creștere economică este printre cele mai ridicate