Să fi fost Leif Eriksson, exploratorul scandinav? Să fi fost Cristofor Columb în anii 1500? S-ar putea ca America să fi fost mai întâi descoperită de către africani, scrie „Ştiinţă&Tehnică“.
Leneşii uriaşi din specia Lestodon erau vânaţi şi consumaţi de o misterioasă populaţie umană care ajunsese în Uruguay acum circa 30.000 de ani, se arată într-un studiu publicat în Proceedings of the Royal Society B. Este o descoperire cu atât mai bizară cu cât teoriile convenţionale susţineau că primii oameni au atins America de Nord, via Siberia, acum circa 16.000 – 30.000 de ani, ulterior aceştia ajungând în America de Sud.
Noua descoperire, efectuată de o echipă de paleontologi uruguayeni, alături de dovezi recente din Brazilia, susţine ipoteza conform căreia oamenii au ajuns în America de Sud navigând din Africa, cu mult înainte ca semenii lor din Asia să ajungă în America de Nord. Mai mult, primii locuitori ai Americii de Sud nu se sfiau să vâneze şi să consume marile mamifere din megafauna americană.
Au dovedit-o resturile fosile aparţinând unor leneşi uriaşi, circa 27 de animale, identificate în situl arheologic Arroyo del Vizcaino din Uruguay. Oasele prezintă urme de tăieturi tipice uneltelor de piatră realizate de Homo sapiens, una dintre aceste unelte, un răzuitor, fiind descoperită printre fosilele animalelor ucise.
Află mai multe despre acest studiu pe site-ul „Ştiinţă&Tehnică“.