Retailerul suedez de mobila Ikea este interesat sa foloseasca fibra de canepa la tesaturile pentru piese de mobilier, pe care ar putea sa o cumpere din Romania, a declarat joi Dan Lazarescu, proprietarul unei companii specializate in prelucrarea semintelor de canepa.
"Probabil ca Ikea va sustine intr-un fel tot lantul, de la cultivare pana la obtinerea fibrei de canepa si a tesaturilor", a mai spus Lazarescu, fondatorul Canah International.
El este de parere ca interesul suedezilor pentru culturile de canepa din Romania ar putea relansa o activitate care a a cam disparut incepand cu anii '90.
"In 1989 erau peste 170.000 de hectare cultivate cu canepa in Romania", a mentionat Lazarescu.
In prezent, suprafata cultivata cu canepa este mult mai mica, astfel ca proprietarul firmei ce produce ulei din canepa este nevoit sa importe semintele din China si Franta.
Anul trecut a cumparat doar o mica parte din materia prima de pe piata locala, respectiv 8 tone, de la o firma olandeza care a luat in arenda 300 de hectare pentru cultivarea de canepa langa Sebes.
"La canepa nimic nu se arunca, totul se proceseaza si se valorifica", a adaugat Lazarescu.
Reprezentantii Ikea Romania nu au putut fi contactati pentru a confirma informatia. Retailerul suedez de mobila Ikea este interesat sa foloseasca fibra de canepa la tesaturile pentru piese de mobilier, pe care ar putea sa o cumpere din Romania, a declarat joi Dan Lazarescu, proprietarul unei companii specializate in prelucrarea semintelor de canepa.
"Probabil ca Ikea va sustine intr-un fel tot lantul, de la cultivare pana la obtinerea fibrei de canepa si a tesaturilor", a mai spus Lazarescu, fondatorul Canah International.
El este de parere ca interesul suedezilor pentru culturile de canepa din Romania ar putea relansa o act