Investitorii chinezi, care marţea viitoare vor lua cu asalt Palatul Parlamentului alături de premierul Li Keqiang în cadrul unui eveniment-premieră în ultimele două decenii, şi-au anunţat intenţia să cumpere anual de pe piaţa locală 3 milioane de porcine, 3 milioane de ovine şi 500.000 de capete de bovine.
Valoarea de piaţă a unui asemenea număr de animale se ridică la 1 miliard de euro, potrivit calculelor ZF. Spre comparaţie, exporturile agroalimentare româneşti cumulează 4,5 miliarde de euro anual.
„Interesul Chinei este acela de a stabili aici o bază de export (spre economia asiatică - n.red.). Dacă ne organizăm, putem avea capacitatea de a exporta şi dacă avem piaţa chineză, putem dezvolta producţia şi vom scăpa de ofertele din prezent la preţuri reduse pentru ovine sau pentru bovine“, a declarat ieri Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.
Potenţialele comenzi ale chinezilor vor pune presiune pe crescătorii de animale locali: 3 milioane de porcine înseamnă două treimi din efectivul total, 3 milioane de ovine acoperă 20% din total, iar 0,5 milioane de bovine reprezintă o pătrime din şeptel.
Securitatea alimentară este unul dintre punctele importante pe agenda diplomaţiei economice a Beijingului având în vedere relaxarea politicilor demografice, creşterea veniturilor populaţiei şi suprapopularea din marile centre industriale.
Compania chineză Shanghui Group a achiziţionat în acest an producătorul de carne de porc american Smithfield. Acesta are în România un sfert din piaţa cărnii de porc prin intermediul operaţiunilor derulate în fostul combinat Comtim Timişoara.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2013
Investitorii chinezi, care marţea viitoare vor lua cu asalt Palatul Parlamentului alături de premierul Li Keqiang în cadrul unui eveniment-pre