Pentru a repune în mişcare economia Europei, Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea începe să cumpere active, aşa cum fac de câţiva ani Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei inundând cu zeci de miliarde de dolari în fiecare lună pieţele financiare pentru a ieftini creditarea şi încuraja consumul. Marea Britanie are cea mai puternică revenire dintre statele avansate, iar Statele Unite se dau exemplu de lider mondial al relansării economice.
Schimbarea de politică a BCE spre o abordare mai radicală, sugerată de vicepreşedintele instituţiei Vitor Constâncio, ar putea fi elementul marcant al strategiei europene de revenire economică, în condiţiile în care mulţi analişti cred că, deşi este pe cale să iasă din criză, economia este încă slabă. De asemenea, mai mulţi oficiali europeni cred că Portugalia va avea nevoie de al doilea pachet de bailout, ca şi Grecia, care însă se îndreaptă spre al treilea program de asistenţă financiară.
„Totul este posibil. (Ajustarea cantitativă – n.red.) este o posibilitate, dar nimic mai mult“, a declarat Constâncio. Acest comentariu este una dintre cele mai recente asigurări date de oficialii de top ai BCE că instituţia nu şi-a epuizat arsenalul de opţiuni de politică monetară după ce a redus luna aceasta dobânda cheie la nivelul de 0,25%, cel mai mic din istoria zonei euro, scrie The Wall Street Journal.
Simpla menţionare a posibilităţii achiziţiei de active reprezintă o modificare semnificativă a retoricii BCE. Preşedintele instituţiei Mario Draghi s-a eschivat la o conferinţă de luna aceasta în faţa unei întrebări privind strategia băncii spunând doar că BCE are „o gamă largă de instrumente“ care pot fi activate înainte ca dobânzile să atingă minimul posibil.
„Este de remarcat cum s-a schimbat atitudinea unora dintre membrii consiliului guvernator al BCE faţă de ajustarea cantitativă. Ceea ce cândva er