Fiscalitatea din Romania este plina de contradictii. Legislatia fiscala a ajuns sa reprezinte un domeniu atat de vast si necunoscut multora, incat in fiecare zi contribuabilul se vede invins de un sistem birocratic si corupt. Avem zeci de declaratii, lunare, trimestriale sau anuale de depus, amenzi, controale abuzive din partea Fiscului, dobanzi si penalitati de intarziere mari, modificari aduse legislatiei peste noapte. Sistemul fiscal din Romania are nevoie urgenta de o reforma serioasa, altfel nu vom putea avea pretentia sa ne consideram un stat european.
Reformarea sistemului fiscal din Romania trebuie facuta tinand cont de cateva principii : simplificare, echitabilitate, predictibilitate.
Iata mai jos 7 dintre motivele pentru care Romania nu are un sistem fiscal competitiv si corect :
1. Functionarul public nu are competentele necesare pentru a interactiona corect cu contribuabilul. Atitudinea aroganta, lipsa de profesionalism si de transparenta sunt cauzele proastei functionari a relatiei contribuabil – functionar public. Administratiile financiare sunt ineficiente, se incurca in proceduri si nu comunica intre ele.
Propunere : Reducerea interactiunii contribuabil – functionar public se poate face numai prin informatizarea totala a sistemelor de raportare fiscala si a cererilor facute catre ANAF, chiar daca asta presupune micsorarea numarului de functionari publici. Dispunem de semnatura electronica extinsa care poate fi folosita pentru a reduce la minim interactiunea la ghiseu, cel putin pentru persoanele juridice. Putem solicita certificat fiscal, putem face cereri de mutare a sediului, toate online. Avem un exemplu foarte bun in Registrul Comertului. Procedurile de infiintare ale unei firme pot fi facute online, pe baza semnaturii electronice. 2. Birocratia excesiva este una dintre problemele grave ale Romaniei si se manifesta atat