Parlamentul ucrainean a respins joi toate proiectele de lege care permit transferul în străinătate, cu scopul de a primi îngrijiri medicale, al opozantei Iulia Timoşenko, cerute de Uniunea Europeană înaintea semnării unui acord de asociere la sfârşitul lui noiembrie, relatează AFP.
Cele şase texte au obţinut susţinerea a 200 de deputaţi, în contextul în care era necesară o majoritate de 226 de voturi pentru a fi aprobate.
Iulia Timoşenko se află în arest din 5 august 2011. Ea a fost condamnată, pe 11 octombrie 2011, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, după ce, în calitatea de premier, a semnat acorduri cu Rusia în domeniul gazelor care ar fi fost dezavantajoase pentru Ucraina.
Fostul preşedinte al Poloniei, Aleksandr Kwasniewski, şi fostul preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox, monitorizează evoluţiile în cazul Timoşenko. Pe 4 octombrie, cei doi emisari europeni au semnat şi prezentat preşedintelui ucrainean o cerere de graţiere a opozantei.
Eliberarea Iuliei Timoşenko este cerută de Uniunea Europeană, dar şi de Statele Unite. Senatul american a adoptat o rezoluţie în acest sens. Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, se află în această săptămână la Kiev. Oficialul, împreună cu emisarii Parlamentului European, Pat Cox şi Alexandr Kwasniewski, s-au întâlnit cu şefii fracţiunilor din parlamentul ucrainean, înainte de şedinţa Radei de marţi, 19 octombrie. În ajun, miniştrii europeni de Externe şi-au exprimat speranţa că Ucraina va reuşi să respecte angajamentele.