Este gata Federaţia Rusă să se lase de Republica Moldova? (Ziarul de Gardă)
Pe parcursul acestui an, practic cele mai importante bănci din ţară au fost implicate în scandaluri legate de situaţia financiară proastă şi de tranzacţii dubioase. Jurnalistul Ion Preaşcă de la „Adevărul” le aminteşte pe cele mai comentate: cedarea de către stat a pachetului majoritar la Banca de Economii, atacul în urma căruia s-a schimbat structura de acţionariat, managementul şi Consiliul de Administraţie la Moldova Agroindbank şi schimbarea, în ultima lună, în rezultatul unor tranzacţii la bursă, a acţionarului majoritar de la Victoriabank, a doua ca mărime instituţie financiară din ţară. Mai mulţi specialişti consultaţi de jurnalist afirmă că în spatele acestor operaţiuni stă capitalul rusesc, care intră pe piaţă pe căi obscure şi cu ajutorul unor demnitari.
Primăria mun. Chişinău plătește milioane de lei, drept despăgubiri, moştenitorilor foștilor deportați, pentru că refuză să execute hotărâri de judecată irevocabile, prin care aceștia și-au recâștigat dreptul de proprietate asupra caselor care au aparținut, în momentul în care au fost deportați și deposedați de ele, buneilor lor. Într-un articol din săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” care fixează această situaţie se arată că autoritățile motivează neexecutarea hotărârilor prin lipsa de bani și lipsa spațiului locativ pentru persoanele care locuiesc acum în acele imobile și care ar urma să fie evacuate din el. Un calcul simplu arată, însă, tranşează publicaţia, că din banii plătiți de municipalitate pentru despăgubiri s-ar fi cumpărat deja aproape toate apartamentele necesare pentru aceste persoane.
Pentru că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a avertizat Uniunea Europeană că dacă Chișinăul nu se va dezice de proiectul Vilnius-2013, „vagonașul transnistrean... s-ar putea desprinde d