Gheorghe Cojocaru: „şi Ucraina, şi R. Moldova trebuie să conştientizeze că mişcarea pe acest drum,trebuie să se desfăşoare în ambele sensuri şi după aceleaşi reguli.”
Gheorghe Cojocaru: „Adunarea celor 100 de mii de oameni de la Chişinău din 3 noiembrie, care s-au pronunţat în favoarea cursului de integrare europeană, a produs o puternică impresie în mass-media şi cancelariile europene, iar pentru forţele politice pro-europene de la Kiev această mare întrunire populară pare să devină un exemplu demn de urmat. Liderii opoziţiei ucrainene şi-ar dori ca şi în capitala Ucrainei să fie convocat un mare miting care să ceară autorităţilor semnarea acordurilor de asociere la Uniunea Europeană, la reuniunea Parteneriatului Estic de la Vilnius.”
Europa Liberă: Ucraina, care a acreditat maidanul, de fapt, vede altfel convocarea mitingurilor. Oricum, dacă ar fi să facem o comparaţie între guvernarea de la Chişinău şi cea de la Kiev, ce similitudini şi diferenţe s-ar putea observa în ceea ce priveşte promovarea cursului de integrare europeană?
Gheorghe Cojocaru: „În primul rând, ambele state fac parte din acelaşi pluton al Parteneriatului Estic şi ambele au adoptat nişte strategii prioritare de integrare europeană, între ele existând şi un fel de rivalitate în competiţia pentru locul din fruntea plutonului. În urma unor rupturi politice în sânul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană, de la începutul acestui an, Chişinăul a pierdut poziţia de frunte, plasându-se undeva în spatele Kievului.
Însă, iată că, recent, după ce autorităţile ucrainene s-au împotmolit în ceea ce priveşte adoptarea unor reforme în justiţie sau în cazul Timoşenko, guvernul de la Chişinău începe să recupereze punctele pierdute, ajungându-se până la promisiunea preşedintelui Comisiei Europene Barroso de a anula vizele pentru cetăţenii din Republica M