Corpul de control al Casei Judeţene de Asigurări şi Sănătate Constanţa a descoperit sute de cazuri de fraudare a sistemului. ”Sumele imputate sunt, până acum, de două ori mai mari decât cele de anul trecut”, a declarat Dragoş Poteleanu, directorul instituţiei. Anul acesta au fost imputate sume de peste 108.000 lei, faţă de 53.931 lei, anul trecut.
Unele dintre cele mai mari probleme au fost descoperit în rândul medicilor de familie. Practic, circa un sfert dintre aceştia au fost descoperiţi cu nereguli financiare, adică 140 din totalul de punţin peste 400, câţi sunt înregistraţi la nivelul judeţului Constanţa. Aceştia sunt acuzaţi că au emis reţete cu compensare de 90% pentru pensionarii care au venituri până în 700 de lei. Există cazuri în care aceştia, pe lângă pensie, au mai obţinut pe parcursul anului diferite sume de bani, dar medicii nu au mai cerut adeverinţe justificative. Astfel, lor li se va imputa compensarea de la 50% a medicamentelor la 90%, pe care au acordat-o fără să verifice actele. Dragoş Poteleanu a precizat că medicii au obligaţia ca, la eliberarea fiecărei reţete, să ceară pacienţilor o declaraţie pe proprie răspundere referitoare la veniturile obţinute, dar şi o adeverinţă de la Administraţia Financiară. ”Medicii sunt uşor frustraţi, le înţeleg această frustrare. Ei nu sunt organ de anchetă”, spune Poteleanu, care subliniază însă că procedurile trebuie respectate. De obicei, spune el, medicii de familie au în listă câteva zeci de persoane bolnave cronic, fapt care ar trebui să facă mai uşoară verificarea.
Fraude şi la laboratoarele de analize şi spitale
Nu numai medicii au călcat strâmb. Corpul de control al CJAS a găsit nereguli şi la laboratoarele de analize. ”Vorbim de analize fictive în valoare de 21.345 de lei”, a precizat Dragoş Poteleanu. Acesta a subliniat că laboratoarele au primit suficiente sume şi că practica anal