În afaceri, studentii din judetul Vaslui sunt încã departe de performantã. Cu toate cã statul le oferã foarte multe facilitãti, implicarea universitarilor în business este palidã. Din cele 405 firme înfiintate de studenti, care au beneficiat de prevederile HG nr 166/2003, un numãr de 160 societãti au fost deja radiate din Registrul Comertului. Practic, în prezent, mai sunt în functiune si în alte stãri numai 245 de firme.
Studentii care sã înfiinteze propria afacere beneficiazã de o serie de scutiri de la plata taxelor si tarifelor pentru operatiunile de înmatriculare la Registrul Comertului, precum si taxele si tarifele pentru autorizarea functionãrii comerciantilor, solicitate la constituire. Tot pentru a deveni buni întreprinzãtori, studentii nu plãtesc la administratia publicã localã taxele pentru obtinerea autorizatiei de desfãsurare a unor activitãti economice în mod independent. Alte facilitãti vizeazã scutirea achitãrii taxele de timbru pentru activitatea notarialã, aferente actelor în cazul cãrora este prevãzutã obligativitatea încheierii acestora în formã authenticã, când forma juridicã a societãtii comerciale implicã rãspunderea nelimitatã a asocialtilor sau a unora dintre ei pentru obligetiile sociale etc. Pentru a beneficia de scutirile de la plata taxelor si tarifelor, studentul care înfiinteazã o societate comercialã trebuie sã urmeaze cursurile unei forme de învãtãmânt superior de lungã sau de scurtã duratã la o institutie de învãtãmânt superior acreditatã, este cel putin în anul II de studiu si a promovat toate obligatiile prevãzute de senatul universitãtii, nu a depãsit vârsta de 30 de ani.
380 de universitari, someri
Un numãr de 380 de someri din judetul Vaslui au studii superioare. Din totalul persoanelor aflate în cãutarea unui loc de muncã si au o diplomã universitarã, 232 sunt femei. Grosul absolventilor de facultate care nu