Declaraţia aparţine Elenei Micheu, coordonatorul Programului de prevenire, monitorizare şi combatere a violenţei în familie din România, care a venit joi, 21 noiembrie, la Zalău, pentru a participa la simpozionul organizat în cadrul campaniei de prevenire a violenţei domestice „Fericirea în familie se învaţă”.
Psiholog de profesie, Elena Micheu a pus, în judeţul Mureş, bazele unui adăpost pentru victimele violenţei domestice, dar şi un model de abordare integrată a fenomenului, dat ca exemplu de bună practică şi implementat, ulterior, nu doar în alte 14 judeţe din ţară, dar şi în ţări din Europa de Est şi Asia. În faţa unui auditoriu format din aproximativ 500 de persoane, majoritatea tineri, ea a vorbit despre ceea ce înseamnă violenţa în familie, dar mai ales cum poate fi ea prevenită. „Violenţa este, de fapt, o alegere. Aşa cum agresorul alege să lovească sau nu, aşa şi victima poate alege să îndure sau să ceară ajutor”, a spus Elena Micheu.
Printre oficialităţile prezente la eveniment s-a numărat şi Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului judeţean, care a pus accent, în discursul său, pe necesitatea ca, pe viitor, comunitatea să se implice mai mult în semnalarea şi rezolvarea cazurilor de violenţă în familie şi abia în momentul în care eforturile comunităţii nu dau rezultate să intervină autorităţile. Marc a apreciat că a nu interveni, a sta deoparte, reprezintă un „comportament primitiv”.
La simpozion a participat şi cunoscutul psiholog Cristian Andrei, care a venit la Zalău cu sfaturi pentru victimele violenţei, dar şi pentru cei ce pot semnala astfel de situaţii.
Evenimentul a inclus şi festivitatea de premiere a unui concurs de desene organizat în cadrul campaniei. Premiul special, în valoare de 500 de lei, i-a revenit Dalmei Sziksay, de la liceul din Sărmăşag. La gimnaziu, premiul I (150 de lei) a fost obţinut de Bianca Broos, de