Romania este in continuare atractiva pentru dezvoltatorii de centre comerciale, iar polul investitiilor ramane Bucurestiul, a afirmat directorul BSS, Lucian Paul Anghel.
El a mentionat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca aceasta piata este intr-o usoara crestere, insa pe termen mediu vor avea de castigat mall-urile neconventionale.
In plus, chiar daca Bucurestiul este in continuare competitiv, el nu se poate compara totusi cu alte orase din Polonia, de exemplu, deoarece principalul dezavantaj ramane puterea redusa de cumparare.
Totusi, in Capitala a fost inaugurat recent Promenada Mall, in zona Aviatorilor, care a strans peste 45.000 de vizitatori doar in prima zi.
Un alt mare centru comercial care ar trebui sa se ridice pana in 2015 este Mega Mall Pantelimon, un superproiect de 75.000 de mp anuntat inca din 2008, dar care a suferit mai multe amanari.
De asemenea, pana in 2016 ar trebui sa fie inaltat si Parklake Plaza, langa parcul si lacul Titan.
Lucian Paul Anghel a mai aratat ca recenta criza economica a schimbat comportamentul investitorilor, astfel ca acestia sunt mult mai atenti ce proiecte demareaza.
Cum evaluati piata mall-urilor din Bucuresti? Unele centre comerciale se deschid, iar altele dau faliment. Mai poate suporta piata altele noi?
La ora actuala, piata mallurilor este inca intr-o usoara crestere, mai ales in centrele urbane mari din tara (de exemplu, recent inauguratul mall AFI din Ploiesti), dar tendinta se va plafona in orizontul de timp mediu. Sunt necesare studii detaliate de (pre) fezabilitate, pentru a minimiza riscurile si evita esecurile. In perspectiva, vor avea castig de cauza mallurile neconventionale, cu o componenta substantial de socializare.
Este Romania competitiva cu vecinii si alte state dn UE la capitolul proprietati imobi