Investitorii chinezi care vor fi prezenţi săptămâna viitoare la Bucureşti alături de premierul Li Keqiang şi-au anunţat intenţia de a plasa în România comenzi anuale de import de pe piaţa românească pentru 3 milioane de porcine, 3 milioane de ovine şi 500.000 de capete de bovine.
Valoarea de piaţă a unui asemenea număr de animale se ridică la un miliard de euro, potrivit calculelor ZF. Spre comparaţie, exporturile agroalimentare româneşti cumulează un total de 4,5 miliarde de euro anual.
Bucureştiul va găzdui, între 26 şi 29 noiembrie, a treia ediţie a Summitului de Cooperare China - Europa Centrală şi de Est, ocazie cu care zeci de companii chineze se vor afla aici pentru a căuta oportunităţi de business pe piaţa regională. Însă vor exista contacte bilaterale, iar Bucureştiul s-a pregătit pentru acest eveniment, în şedinţa de guvern de miercuri fiind adoptate 9 memorandumuri de cooperare, din care două privesc comerţul agroalimentar. România se aşteaptă să încheie în timpul acestui summit – cel mai important organizat de Bucureşti după summit-ul NATO din aprilie 2008 – contracte de 5 miliarde de euro pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a hidrocentralei Tarniţa Lăpuşteşti sau unui nou grup energetic la Rovinari.
Securitatea alimentară este unul dintre punctele importante pe agenda diplomaţiei economice a Beijingului având în vedere relaxarea politicilor demografice, creşterea veniturilor populaţiei şi suprapopularea din marile centre industriale.
Strategia chinezilor este una de diversificare pentru a ţine în frâu creşterea preţurilor şi pentru a diminua dependenţa faţă de importurile de materii prime agricole (grâu, porumb, soia, rapiţă) şi carne din Statele Unite, Brazilia, India sau Australia.
„Interesul Chinei este acela de a stabili aici o bază de export (spre econom