Casa de Cultură Suceava, construită în perioada 1965 - 1969 de o echipă de arhitecţi coordonată de cunoscutul Nicolae Porumbescu, Fondatorul Şcolii de Arhitectură din Iaşi, ar putea fi încadrată drept monument istoric.
Demersurile pentru clasarea în regim de urgenţă a Casei de Cultură ca monument istoric au fost făcute de Primăria Suceava, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR).
„La solicitarea OAR am propus clasarea în regim de urgenţă a Casei de Cultură ca monument istoric. Din păcate, de câțiva ani, acolo numai cultură nu se face. Deşi am avut o discuţie cu directorul Casei de Cultură să facem o asociere corectă, să suportăm o parte din costurile de funcţionare, numai să se renunţe la o parte din contractele de închiriere de acolo, nu am primit nici un răspuns”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Edilul sucevean şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de închirierea spaţiilor din Casa de Cultură către fel de fel de firme, a căror activitate nu are nimic în comun cu căldura, dar şi în privinţa lucrărilor de amenajări interioare care se fac acum acolo.
„Lucrările de acolo nu sunt autorizate de municipalitate, deşi se pare că fac modificări inclusiv la structura de rezistenţă a clădirii”, a spus Lungu, care speră ca prin desemnarea clădirii drept monument istoric, să fie stopate astfel de intervenţii asupra unei clădiri reprezentative a municipiului.
„Nu am nimic cu nimeni de la Casa de Cultură, dar nu este corect să stăm cu mâinile încrucişate atunci când un edificiu de cultură atât de important se degradează şi are un obiect de activitate cu totul diferit de cel cultural”, a adăugat Ion Lungu, care spune că oferta de a acoperi o parte din costurile de funcţionare rămâne valabilă.
„În perspectiva că se va împlini ceea ce a spus prim-ministrul Victor Ponta la şedinţa Asociaţiilor Municipiilor din România, că v