Proiectul noii Constituții lasă fără obiect funcția prezidențială, trecând atribuțiile majore în subordinea premierului.
În România, una din temele disputelor politice este ideea organizării cu ocazia următoarelor alegeri prezidențiale a unui referendum pentru schimbarea Constituției.
In aceste zile premierul și președintele României duc un razboi a căuri miză este modificarea Constituției printr-un referendum care să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului viitor. Teoretic, referendumul ar putea fi declanșat și mai devreme, dar practic e mai complicat din cazua condițiilor puse de Curtea Constituțională, care a decis că pragul de 30% la referendum este constituțional, dacă, și numai dacă, se aplică la un an de la intrarea în vigoare a noii legi.
Legea referendumului a fost modificată pentru reducerea limitei de prezență la vot de la 50 la 30%, dar ulterior acest act normativ a fost atacat la Curtea Constituțională atât de PDL, cât și de Traian Băsescu. Mai mult președintele a declarat că ar mai putea să ceară Curții o nouă reexaminare.
Președintele trage de timp, în așa fel încât legea referendumului cu prag de 30% să fie promulgată cât mai târziu. Dacă va fi promulgată pe 30 noiembrie anul acesta, ar putea fi aplicată pe 30 noiembrie anul viitor, deci, probabil odată cu primul tur al prezidențialelor. Reducerea pragului obligatoriu de prezență de la 50 la 30% a devenit o necesitate pentru coaliția de centru-stanga aflată la putere după ce în vara trecută socialiștii și liberalii nu au reușit să mobilizeze la vot jumătate din electorat. Situația este aceeași pentru modificarea Constituției.
Dar ce miză are Traian Băsescu, președintele României care-și termină mandatul în iarna viitoare? Calculul este simplu, dacă se va schimba Constituția, atunci liberalii și socialiștii vor rămâne