Se prelungeşte agonia EnergoNuclear
2014 nu vine cu veşti prea bune pentru programul nuclear românesc. Acţionarii companiei de stat Nuclearelectrica sunt convocaţi, la sfârşitul lunii viitoare, pentru votarea unor măsuri ce vor fi aplicate începând de anul viitor, la Cernavodă. Potrivit unei informări remise de companie către piaţa de capital, printre punctele de pe ordinea de zi se află „aprobarea hotărârii privind prelungirea acordului de Investiţii încheiat de SNN cu Arcelor Mittal şi Enel pentru Proiectul de investiţii Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă“. Altfel spus, statul prelungeşte contractul cu acţionarii privaţi din cadrul companiei mixte EnergoNuclear.
Într-un fel, această măsură este de bun augur, dacă privim lucrurile prin prisma faptului că ultimii doi investitori privaţi care au rămas în compania mixtă încă nu au decis să plece, aşa cum au procedat restul acţionarilor privaţi. Grav este, însă, faptul că nici în 2013 statul român nu a reuşit să găsească noi investitori, aşa cum au promis, în ultimii ani, toţi miniştrii din Energie.
Statul român, împreună cu mai mulţi investitori privaţi au constituit, în urmă cu patru ani, compania mixtă EnergoNuclear, care ar fi trebui să deruleze construcţia reactoarelor 3 şi 4. EnergoNuclear S.A. a fost înfiinţată în anul 2009, după o structură de acţionariat în care Nuclearelectrica urma să deţină o cotă de participare de 51% din capitalul social, RWE, GDF Suez, ENEL şi CEZ câte 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola câte 6,2%. CEZ a fost primul dintre acţionarii EnergoNuclear care a anunţat, pe 9 septembrie 2010, că se retrage din proiect. La 19 ianuarie 2011, încă trei investitori – GDF Suez, Iberdrola şi RWE Power România – au notificat statul că părăsesc proiectul. Singurii investitori străini care au rămas în proiect sunt Enel şi ArcelorMittal. În aceste condiţii, statul a fost nevoit să răscump