Eurodeputaţii care doresc regruparea tuturor activităţilor Parlamentului European la Bruxelles au avut câştig de cauză ieri, când au reuşit să obţină în plen un vot masiv în favoarea adoptării unui raport în care se afirmă dreptul PE de a decide singur asupra locului unde doreşte să-şi desfăşoare activitatea, stârnind însă o reacţie de respingere fermă din partea Franţei, care nu concepe pierderea sediului la Strasbourg. Sursa: Reuters
Din totalul de 766 de deputaţi, dintre care 658 au fost prezenţi, 483 au votat în favoarea textului ce menţionează că PE “ar fi mai eficient, mai raţional la nivelul costurilor şi mai atent faţă de mediul înconjurător dacă va avea un singur sediu".
Deşi sediul PE este la Strasbourg, în fiecare an numai 12 sesiuni plenare de câte patru zile fiecare se desfăşoară aici. Restul activităţii, în cadrul comisiilor sau grupurilor politice, au loc la Bruxelles. “Circul plimbărilor între Bruxelles şi Strasbourg a devenit o sursă de ridicol în toată Uniunea", spune unul dintre autorii textului, conservatorul britanic Ashley Fox, citat de AFP.
Acesta atrage atenţia că transferurile repetate ale miilor de eurodeputaţi, funcţionari, ziarişti şi traducători costă în fiecare an circa 150 de milioane de euro. “Vremurile se schimbă şi ceea ce a fost un simbol al reconcilierii franco-germane în anul 1950 a devenit acum un simbol al risipei", continuă eurodeputatul britanic.
Până în prezent, toate încercările de mutare a sediului s-au lovit de două obstacole: unul juridic, ce ţine de tratatele europene care prevăd că sediul PE este la Strasbourg, şi unul politic, reprezentat de opoziţia Franţei, care vrea să păstreze acest sediu pe teritoriul ei.
Modificarea tratatelor europene necesită votul unanim al statelor membre şi astfel Franţa ar putea bloca demersul, dar raportorii textului votat ieri par s