Joi s-a deschis "Forumul de la Avignon", o manifestare care încearcă să sublinieze strânsa legătură dintre politică, economie şi cultură. La această a şasea ediţie sunt aşteptaţi în Palatul Papilor peste 450 de participanţi veniţi din 40 de ţări şi care reprezintă 50 de filiere profesionale: artişti, intelectuali, politicieni, şefi de companii private sau publice.
« Forumul de la Avignon » a decis să contribuie la integrarea culturii în proiecte politice, în particular europene. De unde şi tema aleasă pentru această ediţie « Puterile culturii. Nicio politică fără cultură ».
În opinia organizatorilor, cultura trebuie pusă în centrul dezbaterilor şi ambiţiilor cetăţenilor europeni. În acest sens se lansează la Avignon o serie de propuneri printre care un manifest pentru Europa culturii.
In fapt, acest « Forum de la Avignon », descris ca un « mini-Davos al culturii » după numele celebrei întâlniri anuale din Elveţia a liderilor economici din lumea întreagă, îşi propune să aprofundeze legăturile între lumea culturală şi cea economică. De unde şi prezenţa masivă a unor reprezentanţi din aceste sectoare dar şi din mass-media care se reunesc timp de trei zile în jurul unor teme sau mese rotunde dinainte stabilite. Astfel, anul acesta sunt organizate 10 sesiuni de lucru printre care una care vizează chestiunea unei politici culturale în Europa, o dezbatere consacrată contraculturilor şi o alta despre puterea tinerilor în cultură.
Circa 450 de economişti, artişti, arhitecţi, cântăreţi, compozitori, scriitori dar şi oameni politici sunt prezenţi anul acesta la Avignon: scriitorul francez Erik Orsenna, muzicianul francez Jean-Michel Jarre, desenatoarea americană Liza Donnely şi realizatorul chinez Yonan. Din partea instituţiilor sunt la Avignon ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, dar şi omologul său din Slovenia şi România Daniel Ba