Critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV, născut la 6 noiembrie 1947, Alex Ştefănescu a fost redactor (începând din 1990) şi redactor -şef (în perioada 1995–2010) al revistei România literară.
Autor a mii de articole şi a 20 cărţi, dintre care a avut un mare ecou Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000, apărută în 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei). Volumele Jurnal secret, 2009 şi Bărbat adormit în fotoliu, 2010 s-au epuizat din librării şi au fost reeditate la cererea publicului.
Emisiunea Un metru cub de cultură difuzată de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune, realizată pentru TVR Cultural, Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu – Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.
În 2009 a publicat o carte despre două sute cincizeci de cărţi proaste, Cum te poţi rata ca scriitor. Tot în 2009 a început să realizeze şi o emisiune TV pe această temă, Tichia de mărgăritar. A urmat, între 2011-2013, emisiunea Iluminatul public, consacrată celor mai bune cărţi apărute
după 1989.
− Rare sunt cărţile din literatura română în care un scriitor să se dezvăluie atât de minunat ca dvs în „Convorbirile” cu Ioana Revnic, apărute anul acesta. Aţi mai spus-o, vă întreabă şi „Ziarul de duminică”, prin urmare alţi cititori, care e povestea acestei cărţi?
−Ioana Revnic citeşte ceea ce scriu încă de pe vremea când era elevă de liceu, ceea ce înseamnă de aproape douăzeci de ani. Pe atunci, nici nu ştiam că există. Am cunoscut-o abia în 2006, cu prilejul lansării cărţii mele, „Istoria literaturii române contemporane” la Oradea, unde ea era (şi este şi în prezent) profesoară la Şcoala Generală „Oltea Doamna”. Este impresionant, pentru un autor, să stea de vorbă cu un necunoscut care îi cunoaş