Probabil ştii că primele zile de şcoală sunt foarte importante în crearea atmosferei din clasă şi în dezvoltarea relaţiilor dintre copii de pe parcursul noului an şcolar.
Rolul cadrului didactic este foarte important în acest sens. El este cel care stabileşte alături de copii un set de reguli care vor reprezenta codul de comportament al clasei.
De ce să stabileşti un cod al bunelor maniere la şcoală?
Îl învaţă pe copil să se adapteze la cerinţele unui mediu nou. Favorizează formarea unor relaţii amicale între colegii de clasă. Ajută la învăţarea respectului de sine, dar şi a celorlalţi. Creează control şi predictibilitate atât pentru cadrul didactic, cât şi pentru copii (dacă una dintre reguli este încălcată, copilul va şti care este consecinţa la care să se aştepte). Ajută la formarea unui sentiment de omogenitate şi apartenenţa la clasă. Reduce tensiunea dintre colegi, iar tentativele unor dispute fizice sau verbale sunt mai mici.
Cum îl înveţi pe copil bunele maniere la şcoală?
Iată regulile fundamentale ale codului bunelor maniere şi modul în care se aplică la şcoală. E important ca cel mic să înţeleagă de ce e necesar să le respecte, de aceea este bine să îi oferi exemple.
Salutul - semn al bunelor maniere. Învaţă-l pe copil formulele de salut pe care să le adreseze în fiecare dimineaţă când ajunge la şcoală, atât cadrului didactic, cât şi celorlalţi copii. În momentul în care intră în clasă, de dorit ar fi să ofere un salut tuturor, nu doar colegilor pe lângă băncile cărora este nevoit să treacă pentru a ajunge la locul lui.
Politeţea faţă de învăţător sau profesor. În faţa cadrului didactic, este indicat să adopte o postură respectuoasă. Explică-i că poate să-şi arate respectul şi admiraţia faţă de el prin ascultare activă (a-l privi mereu în timpul orei şi a fi atent la ceea ce spu