Polonia este prezentă cu patru companii, Cehia cu două şi Ungaria cu una în ediţia de anul acesta a topului celor mai inovative 1.000 de firme din UE întocmit de Comisia Europeană. România şi Bulgaria nu au nicio prezenţă. În ediţia de anul trecut, Polonia avea în clasament doar două companii. În actualul top EU Industrial R&D Investment Scoreboard sunt prezente companiile poloneze Asseco Poland (locul 627) şi Comarch (964), din sectorul IT, banca Ochrony Srodowiska (659) şi firma de telecomunicaţii Netia (879). Clasarea s-a făcut în funcţie de investiţiile de anul trecut în cercetare şi dezvoltare. Din partea Cehiei sunt prezente grupul de utilităţi Cez (453) şi compania de transporturi industriale Ceske Drahy (860). Singura companie ungară din clasament este producătorul farma Richter Gedeon (170). Topul este condus de constructorul auto VW, cu investiţii în cercetare şi dezvoltare de 9,5 miliarde euro, Samsung (8,3 miliarde euro) şi Microsoft (7,8 mld. euro).
Polonia, cea mai mare economie est-europeană, exportă în prezent alimente în 25 de state şi are în plan intrarea pe pieţe majore precum China, Brazilia, Africa de Sud şi Coreea de Sud, potrivit cotidianului polonez Puls Biznesu. Reprezentanţi ai acestor din urmă ţări vor vizita în curând în Polonia pentru a semna acorduri de cooperare comercială. Exporturile anuale de alimente însumează aproximativ 100 de milioane de euro. Polonia se plasează pe locul şase în topul UE al producătorilor de alimente, potrivit ministrului adjunct al agriculturii Tadeusz Nalewajk. Ponderea Poloniei în producţia totală a Uniunii este de 7,4%. Aproape 30% din alimentele produse pe piaţa poloneză sunt exportate.
Grecii trebuie să facă noi sacrificii şi să adopte reformele structurale pe care le-au promis, întrucât mulţi miniştri de finanţe din Eurogroup, organizaţie în care sunt reprezentate statele zonei euro, înc