România a înregistrat în ultimii 22 de ani mutaţii structurale importante în formarea Produsului Intern Brut (PIB), industria având un declin major şi revenind la nivelul din 1989, iar unul dintre obiectivele pentru perioada următoare este creşterea economică creatoare de locuri de muncă şi de capital naţional şi recâştigarea pieţei interne, consideră Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.
„Din 40 de produse industriale pe care România le realiza şi exporta în 1989, numai pentru opt există creşteri de volum al producţiei, majoritatea produselor - 23 - au nivelul producţiei în scădere, iar nouă mărfuri au o reducere a producţiei mai mare de 89%. Industria a avut un declin major, revenind la nivelul din 1989“, a declarat ieri Florin Georgescu la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, acordat de Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA).
La eveniment au participat premierul Victor Ponta, ministrul pentru buget Liviu Voinea, alături de fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Nicolae Văcăroiu, fostul premier Adrian Năstase, precum şi membri ai Consiliului de Administraţie al BNR şi alţi reprezentanţi ai mediului financiar-bancar şi academic.
În primul mandat al guvernului Ponta, Georgescu a acceptat temporar poziţia de prim-vicepremier şi de ministru al finanţelor publice, iar după instalarea guvernului Ponta II el s-a întors la BNR pe poziţia de prim-viceguvernator. Premierul a ţinut să menţioneze că lucrurile bune făcute într-un an şi jumătate de guvernare se datorează lui Florin Georgescu, iar cele rele sunt contribuţia prim-ministrului şi ministrului delegat pentru buget.
Ponta a mărturisit că prim-viceguvernatorul BNR a i-a explicat semnificaţia unor termeni economici, cum ar fi „PIB“ sau „ESA“.
Autoturismele, anvelopele, frigiderele, aspiratoarele de praf, berea, chereste